Co to je?

Vídeňský bramborový salát je fantastická lahůdka, která se skládá jen z nÄ›kolika málo surovin a zvládne ji naprosto každý. I úplný zaÄáteÄník. Jde o svěží, lehký salát z brambor, kde nefiguruje majonéza, ale pÅ™esto jsou brambory krásnÄ› krémové a obalené v lahodném sósu.

Co je základ úspěchu?

Co vám zaruÄí, že se vídeňský bramborový salát povede? Celý tajný fígl je ve spojení jeÅ¡tÄ› teplých brambor a teplého hovÄ›zího vývaru. Brambory dokážou nasáknout neuvěřitelné množství vody a zároveň pustit Å¡krob. Tato kombinace se postará o krémovou omáÄku. Ocet se postará o kyselejší chuÅ¥ a díky své svěžesti se salát hodí jako příloha ke grilovanému masu nebo řízku.

salát

Tip: v létÄ› si ho můžete vychutnat i samotný jako hlavní chod s celozrnným peÄivem.

Obměna na Štědrý den

Pokud pÅ™emýšlíte, jak letoÅ¡ní vánoÄní menu trochu obmÄ›nit, může být vídeňský bramborový salát to pravé. Uvidíte, že se setká s úspÄ›chem a jako hostitelka sklidíte obdiv.

Luxusní vídeňský bramborový salát

Budete potřebovat:

  • 500g brambor (nejlépe varný typ A)
  • hovÄ›zí vývar
  • jarní cibulku
  • 1 lžíci sluneÄnicového oleje
  • 2 lžíce jemného bílého vinného octa
  • sůl a pepÅ™
  • polníÄek na ozdobu (nemusí být)

ryba

Postup:

  • brambory dobÅ™e omyjte a se slupkou uvaÅ™te v osolené vodÄ›
  • nechte je jen lehce vychladnout, oloupejte je a jeÅ¡tÄ› teplé pokrájejte na asi 1cm tenké plátky (aby byly jeÅ¡tÄ› teplé je opravdu důležité)
  • ohÅ™ejte vývar, aby byl také teplý (ale ne vroucí)
  • nyní si pÅ™ipravte zálivku, smíchejte teplý vývar s octem, olejem, solí a pepÅ™em
  • dobÅ™e promíchejte a pÅ™idávejte plátky brambor
  • pÅ™idejte pokrájenou jarní cibulku a znovu dobÅ™e promíchejte
  • bramborový salát by mÄ›l mít krásnou krémovou konzistenci
  • podle potÅ™eby můžete pÅ™idat jeÅ¡tÄ› vývar
  • hotový salát dejte vychladit do lednice a pÅ™ed podáváním ozdobte polníÄkem
  • salát nasákne hodnÄ› vody a soli, takže ho pÅ™ed podáváním jeÅ¡tÄ› ochutnejte a případnÄ› dosolte
  • dobrou chuÅ¥!

Tip: pro ozvláštnÄ›ní můžete pÅ™idat lžíci hoÅ™Äice nebo orestovanou uzeninu.

Pozor: pokud nemáte hovězí vývar, můžete vyzkoušet i zeleninový.

Profile Picture for