Co to je?
VÃdeňský bramborový salát je fantastická lahůdka, která se skládá jen z nÄ›kolika málo surovin a zvládne ji naprosto každý. I úplný zaÄáteÄnÃk. Jde o svěžÃ, lehký salát z brambor, kde nefiguruje majonéza, ale pÅ™esto jsou brambory krásnÄ› krémové a obalené v lahodném sósu.
Co je základ úspěchu?
Co vám zaruÄÃ, že se vÃdeňský bramborový salát povede? Celý tajný fÃgl je ve spojenà jeÅ¡tÄ› teplých brambor a teplého hovÄ›zÃho vývaru. Brambory dokážou nasáknout neuvěřitelné množstvàvody a zároveň pustit Å¡krob. Tato kombinace se postará o krémovou omáÄku. Ocet se postará o kyselejÅ¡Ã chuÅ¥ a dÃky své svěžesti se salát hodà jako pÅ™Ãloha ke grilovanému masu nebo řÃzku.
Tip: v létÄ› si ho můžete vychutnat i samotný jako hlavnà chod s celozrnným peÄivem.
Obměna na Štědrý den
Pokud pÅ™emýšlÃte, jak letoÅ¡nà vánoÄnà menu trochu obmÄ›nit, může být vÃdeňský bramborový salát to pravé. UvidÃte, že se setká s úspÄ›chem a jako hostitelka sklidÃte obdiv.
Luxusnà vÃdeňský bramborový salát
Budete potřebovat:
- 500g brambor (nejlépe varný typ A)
- hovězà vývar
- jarnà cibulku
- 1 lžÃci sluneÄnicového oleje
- 2 lžÃce jemného bÃlého vinného octa
- sůl a pepř
- polnÃÄek na ozdobu (nemusà být)
Postup:
- brambory dobře omyjte a se slupkou uvařte v osolené vodě
- nechte je jen lehce vychladnout, oloupejte je a ještě teplé pokrájejte na asi 1cm tenké plátky (aby byly ještě teplé je opravdu důležité)
- ohÅ™ejte vývar, aby byl také teplý (ale ne vroucÃ)
- nynà si pÅ™ipravte zálivku, smÃchejte teplý vývar s octem, olejem, solà a pepÅ™em
- dobÅ™e promÃchejte a pÅ™idávejte plátky brambor
- pÅ™idejte pokrájenou jarnà cibulku a znovu dobÅ™e promÃchejte
- bramborový salát by mÄ›l mÃt krásnou krémovou konzistenci
- podle potřeby můžete přidat ještě vývar
- hotový salát dejte vychladit do lednice a pÅ™ed podávánÃm ozdobte polnÃÄkem
- salát nasákne hodnÄ› vody a soli, takže ho pÅ™ed podávánÃm jeÅ¡tÄ› ochutnejte a pÅ™ÃpadnÄ› dosolte
- dobrou chuť!
Tip: pro ozvláštnÄ›nà můžete pÅ™idat lžÃci hoÅ™Äice nebo orestovanou uzeninu.
Pozor: pokud nemáte hovězà vývar, můžete vyzkoušet i zeleninový.